Le projet “M Bean, Mme Lentille et leurs petits pois célèbrent l’Année Internationale des Légumineuses 2016” vise à sensibiliser les élèves aux avantages nutritionnels des légumineuses dans le cadre d’une production vivrière durable, à travers différentes activités. | |
Il progetto: "Mr. Bean, la signora Lens e piselli celebrare l'Anno Internazionale dei legumi 2016" ha lo scopo di sensibilizzare gli studenti sui benefici nutrizionali dei legumi nel contesto di una produzione di cibo sostenibile attraverso diverse attività. | |
El proyecto: "Mr Bean, la señora de la Lenteja, y sus pequeños guisantes celebrando el Año Internacional de las Legumbres 2016" se propone sensibilizar a la opinión pública sobre las ventajas nutricionales de las legumbres como parte de una producción de alimentos sostenible a través de diferentes actividades. | |
Το πρόγραμμα “Ο κύριος Φασίολος, η κυρία Φακή και τα μικρά μπιζέλια τους γιορτάζουν το Διεθνές Έτος Οσπρίων 2016” μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων έχει ως στόχο να αφυπνίσει τους μαθητές για τα τη διατροφική αξία των οσπρίων ως μέρος αειφόρου παραγωγής | |
يهدف المشروع: "السيد الفول، السيدة عدسة والبازلاء الصغار يحتفلون بالسنة الدولية للبقول 2016 " إلى توعية التلاميذ بالفوائد الغذائية للبقول كجزء من الإنتاج المستديم للأغذية من خلال الأنشطة المختلفة/إلى إذكاء الوعي العام بالفوائد التغذوية للبقول كجزء من الإنتاج المستدام للأغذية من خلال الأنشطة المختلفة | |
2016国际豆类年旨在提高公众对于可持续粮食生产组成部分 — 豆类的营养价值的认识,以实现粮食安全和营养 通過不同的活動。 | |
МГЗ 2016 проводится с целью повышения осведомленности общественности о питательной ценности зернобобовых культур в рамках устойчивого производства продовольствия, направленного на обеспечение продовольственной безопасности и питания через различные виды деятельности.. |
Key messages
Pulses are highly nutritious Les légumineuses sont riches en nutriments Τα όσπρια είναι πολύ θρεπτικά Las legumbres son ricas en nutrientes I legumi sono altamente nutrienti Зернобобовые обладают высокой питательной ценностью 豆类富含营养 البقول ذات قيمة غذائية عالية |
|
Pulses are economically accessible and contribute to food security at all levels Les légumineuses sont économiquement accessibles et contribuent à la sécurité alimentaire à tous les niveaux Τα όσπρια είναι προσιτά και συνεισφέρουν σε μια ασφαλή σε όλα τα επίπεδα διατροφή Las legumbres son accesibles económicamente y contribuyen a la seguridad alimentaria en todos los niveles I legumi sono economicamente accessibili e contribuiscono alla sicurezza alimenrare a tutti i levelli Зернобобовые доступны по цене и вносят свой вклад в продовольственную безопасность на всех уровнях 豆类在经济上合理实惠并有助于促进各级的粮食安全 البقول يمكن الوصول إليها اقتصاديا بسهولة وتسهم في تحقيق الأمن الغذائي على جميع المستويات |
|
Pulses have important health benefits Les légumineuses ont des effets bénéfiques importants sur la santé Τα όσπρια ωφελούν σημαντικά την υγεία Las legumbres aportan importantes beneficios para la salud I legumi hanno benefici importanti per la salute Зернобобовые полезны для здоровья 豆类具有重要的健康益处 البقول لها فوائد صحية هامة |
|
Pulses foster sustainable agriculture and contribute to climate change mitigation and adaptation Les légumineuses favorisent la durabilité de l'agriculture et contribuent à atténuer le changement climatique et à s'adapter à ses effets Τα όσπρια προωθούν την αειφόρο γεωργία και συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής Las legumbres fomentan la agricultura sostenible y contribuyen a la mitigación y a la adaptación al cambio climático I legumi promuovono l'agricoltura sostenibile e contribuiscono all'adattamento al cambiamento climatico Зернобобовые способствуют устойчивому развитию сельского хозяйства и вносят свой вклад в смягчение последствий изменения климата и приспособление к ним 豆类促进可持续农业并有助于减缓和适应气候变化 البقول تشجع الزراعة المستدامة وتساهم في التخفيف من آثار تغير المناخ والتكيف معه |
|
Pulses promote biodiversity Les légumineuses encouragent la biodiversité Τα όσπρια προωθούν τη βιοποικιλότητα Las legumbres promueven la biodiversidad I legumi promuovono la biodiversitá Зернобобовые поддерживают биоразнообразие 豆类促进生物多样性 البقول تعزز التنوع البيولوجي |
Objectifs / Aims
Main aim is to heighten public awareness of the nutritional benefits of pulses as part of sustainable food production.
Working on this, students are motivated to:
Working on this, students are motivated to:
- Use ict tools
- Enhance communicative and collaborative skills
- Be creative
Procédure de travail / Work process
The project is multilingual and transdisciplinar (experimental sciences, plastic arts, music, drama, ... ).
It can be accomplished in extracurricular club or group (environmental, cultural etc)
Non eTwinning schools over the world can be invited.
The schools are free to join the project at any time and start any of the 5 activities (in a school team or international team.
The project ends in june 2017
It can be accomplished in extracurricular club or group (environmental, cultural etc)
Non eTwinning schools over the world can be invited.
The schools are free to join the project at any time and start any of the 5 activities (in a school team or international team.
The project ends in june 2017
Hi! If I want to join this plan, what will I do?
ReplyDeleteHi! if you are a teacher you are very welcome to this project!Please, send us an email at athzafei@gmail.com preferably from google account (gmail) and let us know your school and your students' age. Then we will send you invitation for authoring rights in this blog and in a shared google map to locate your school. You can follow project's activities in a way that is in accordance and suitable to your curriculum. Looking forward your news :)
Delete